Meditaatiosta

Pitääkö istua jalat ristissä silmät kiinni? Pitääkö pitää kädet tietyssä asennossa? Pitääkö olla hiljaa ja ajattelematta? Saako liikkua tai pitääkö olla liikumatta?

Klassinen meditaatio ei itselleni aina toiminut. Jäin pohtimaan myös sitä, mitä tarkoittaa ihmisille intohimoinen salikäynti tai juoksu, jalkapallopelaaminen tai tanssiminen. Miksi ihmiset kaipaavat kokea sitä uudelleen ja uudelleen? Näen, että siinä on jotain muutakin taustalla, kuin harrastus.

Meditaatio on keskittymistä. Se on keskittymistä johonkin prosessiin takertumatta omaan ajatusten virtaan. Meditaatio on täydellistä läsnäoloa ja antautumista sille prosessille, mihin keskittyy. Meditaatiossa huomio suuntautuu muuhun, kun mieleen.

Meditaatio on istumista keskittymällä hengitykseen. Se on juoksemista keskittymällä vauhtiin, askeliin, hengitykseen tai katselemiseen ympäri. Meditaatio on tanssimista keskittymällä kehon liikkeeisiin. Meditaatio on lukemista keskittymällä kirjan juoniin. Se on ruoanlaittoa keskittymällä makuihin. Se on uimista, kirjoittamista, laulamista, kävelyä, kalastamista.

Meditoin silloin, kun haluan rauhoittaa mieltäni, kun kaipaan tasapainoa olemuksessani. Meditoin silloin ja teen sen juuri sillä tavalla, joka on itselleni sillä hetkellä luontevin. Se vaattii minulta itseni kuuntelemista, heittäytymistä sen prosessin perään, joka minua kutsuu ja antautumista sille.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s